Мюллер-Тургау і Саксонія-Ангальт.
Час від часу Доля закидає мене в такі місця в яких краще двічі не
бувати, а інколи мені таланить і я потрапляю в такі місця які не хочеться
покидати. Це розповідь якраз про одне з таких місць – місто Мюхельн. Якщо
коротко про географію то: це східна Німеччина зі всіма її плюсами та мінусами. Місто знаходиться
кілометрів 70-80 на захід від Лейпцига. В середньому ціна за номер на двох
45євро на добу зі сніданком. Саме місто невеличке і оглядати місцеві красоти
можна максимум два дні, але можна справитись і за день.
![]() |
Центральна частина міста |
Хоча для поціновувачів
естетики та спокою це ідеальне місце. Жодного шуму, чудова природа, заповідник
під боком. Ну і звичайно озеро де можна розвести цілу колонію Лохнеських
чудовиськ. Як на мене у місті варті уваги декілька об’єктів, першочергово це
парк на пагорбі з якого відкривається чудовий вид на місто. Він знаходиться в 3
хвилинах ходьби від центральної площі. В центрі міста є чудова ратуша і кірха,
ще особливістю цього містечка є центральна площа, яка не рівна а має нахил, як
на мене площа як площа.
![]() |
Ратуша |
Але міські легенди стверджують, що на цю похилу площу
їдуть дивитись з усіх усюд. Крім того
навпроти ратуші є будинок під номером 11, на фасаді будинку знаходиться два
бюсти. Це пам’ятка про двох чоловіків, що єдині вижили в цьому місті після епідемії чуми.
Як Ви здогадались, це кірха. |
Від центру міста до виноградника кілометрів 5-6. Пішки дістатись не
проблема, є асфальтовані алеї для прогулянок пішки чи на велосипеді, які проходять попри виноградник. Також можна
доїхати машиною але все ж доведеться метрів 700 підніматись по доріжці до
виноградника.
Так от про сам виноградник « Weinberg Mücheln». Трішки історії. На місці де зараз розташоване
озеро раніше видобували вугілля. Перша письмова згадка про це датується
1698роком а перестали видобувати вугілля тут в 1993 році. І про виноградарство в цій місцевості ніхто навіть не міг подумати. Але виноградар аматор Рольф Рейферт в 1997
році взявся втілити в життя неймовірний проект, рекультивувати частину вугільного
каньйону. Мало хто вірив в успішність та живучість ідеї АЛЕ…. Нахил берега
змінили на 25% , завезли землі та взялись до висадки винограду.
![]() |
Виноградник росте на південному схилі
під кутом 30%, що забезпечує чудове сонячне освітлення, крім того гігантська водна поверхня відбиває сонце також.
Ліс з північної сторони захищає від холодних вітрів а озеро підтримує теплішу
температуру ніж в околицях у зимовий період.
Ну так от про вино і виноград в
тих місцях. Звичайно класичними для землі Саксонія-Ангальт та й для німців
загалом є білі сорти винограду, першочергово Рислінг. Але Рислінг пити там не рекомендую, у всякому разі я від
нього, як то кажуть, не забалдів. А от Мюллер-Тургау там просто чудове я б сказав
божественне. І хоча відомий винний критик Оз Кларк(люблю його набагато більше
ніж пана Паркера) відгукувався про цей сорт не надто хвалебно, навіть навпаки ,
так це тому, що він не куштував Мюллер-Тергау з виноградника в Мюхельні.
Крім того там можна покуштувати весь асортимент вин, які виготовляються
з винограду, що росте в інших місцях але належить одному власнику. Там
непоганий Бахус, хоча я не люблю цей сорт але в купажі з більш легким вином він
би зайшов добре, як теща під лід. Пам’ятаю там було не менше як 25 найменувань
вина, а я не спробував навіть половини, чим не причина для повернення.
Зараз у пам’яті вже не віднайду інформацію про те, які саме сорти крім
Мюллер-Тургау ростуть на тому винограднику але точно знаю там був ще Каберне
Мітос. Українська ментальність не
дозволила мені поїхати з тих місць не прихопивши пару чубуків(умовно кажучи
саджанців) з собою, ні я їх не вкрав але й не купив. Я був місяць після обрізки
виноградника а вони ще не позабирали обрізані гілочки, от я собі і взяв пару
штук. Що цікаво я їх посадив у пластикові пляшки і вони прийнялись. Але моя
злочинна відсутність призвела до їх
загибелі вже в Україні.

Якби можна було проміняти душу в обмін на цей виноградник я б зробив це
без вагань))) Естетика важлива, і тут її вистачає. На відміну від виноградників
українських, принаймні більшої їх частини, тут все максимально просто хоч і не
позбавлено комфорту. Ціни дуже приємні,
кожна наступна порціє дешевша за попередню. Старт з 4 євро за 150 грам(щось
таке), я доходив до 1 євро за 150грам, але ноги мене вже потім не несли.
https://www.muecheln.de/verzeichnis/objekt.php?mandat=38474
http://www.weinbau-am-geiseltalsee.de/
І власні спогади)))
Коментарі
Дописати коментар